дом Новини В шест населени места на Община Кубрат бе отбелязан по стар обичай...

  В шест населени места на Община Кубрат бе отбелязан по стар обичай празникът Бабинден

  0
  ДЯЛ

  В шест населени места на Община Кубрат бе отбелязан по стар обичай празникът Бабинден, който в общината винаги се празнува по стар стил на 21-ви януари. Празникът на родилната помощ бе отбелязан подобаващо в селата Беловец, Бисерци, Севар, Каменово, Божурово и град Кубрат, като в общинския център празникът бе отбелязан на няколко места.

  По този повод представители на общинската управа, начело с кмета г-н Алкин Неби, посетиха празнуващите и се потопиха в народното увеселение, изпълнено с много хумор, танци и весело настроение. В топлата и приятна атмосфера последваха поздравления и благопожелания, както към присъстващите, така и към болничните сестри и акушерки. „Вие давате началото на всяка надежда. Това е деня, в който отдаваме заслужена и дължима почит на вас – хората, изпълняващи този благороден дълг – да ни подадат тези малки съкровища в ръце и с вълнуващите думи за всяка жена: „Честито, вие станахте майка!“, каза в своето обръщение кметът Неби, който пожела на присъстващите във всички села, където се почита празникът, много здраве и много щастие с отправена молба и към възрастните – те винаги да помагат на младите хора и да са все така онази нужна, стабилна и нежна упора за децата.

  Специални поздравления към празнуващите бяха отправени и от председателя на Общинския съвет г-н Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете г-жа Женифер Пойраз и г-н Мирослав Йорданов, както и от завеждащия отдел „Просвета и култура“ г-н Здравко Вутов. Бабинден първи отбелязаха в най-голямото село на общината. В Беловец кметът, г-жа Гюлнур Мустафова, отправи своите пожелания към присъстващите и поздрави с топли думи и прегръдки акушерката г-жа Атанаска Василева, медицинската сестра г-жа Фатме Курт и медицинският деловодител г-жа Ася Георгиева.

  За първи път местните самодейци, начело с г-жа Павлина Илиева, представиха автентичния обичай в корито, като разказаха подробно и за традициите на този ден. За писъстващите бяха осигурени подаръци и вкусотии. В село Бисерци също бе отбелязан подобаващо Бабинден. Приветствия към гостите отправи кметът на селото г-н Алиш Арифов, който поздрави медицинските работници и акушерки. Цветя и топла прегръдка получиха двете акушерки Султан Пирова и Нургюл Адилова, както и медицинската сестра Севдие Алиева. В село Севар най-възрастната, вече бивша акушерка, Кериме Небова отпразнува своят празник в компанията на десетки жители на селото. 80-годишната жена получи поздравления и подаръци, а всички дами се включиха в „израждането“ на нов живот, след което пяха и танцуваха.

  Тържеството в Кубрат бе открито и водено от секретаря на читалището г-жа Гинка Денчева. Приветствия поднесоха кметът Неби и зам.-кметът Пойраз. На Бабинден в лудогорския град присъстваха членове на пенсионерските клубове, на клуба на учителите-ветерани „Просвещение“, бивши акушерки, майки и баби. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“, а най-възрастната акушерка в общината, г-жа Дешка Беязова, получи поздравления от всички. Деня на родилната помощ бе отбелязан подобаващо и в сградата на общинската администрация в Кубрат.

  С букети цветя градоначалникът поздрави всички дами, като им пожела най-вече здраве, спокойствие и благополучие. С много музика, танци, подаръци и отлично настроение Бабинден беше отбелязан подаващо също в селата Каменово и Божурово. Празникът бе честван и на други места в общината.