дом Новини Да помним мъдростта на народа

  Да помним мъдростта на народа

  0
  ДЯЛ

  На 14 декември/събота/ само един ден преди 160-тия рожден ден на д-р „Л.Л.Заменхоф- автор на Международния език Есперанто в Народно читалище „Делиорман 2014г.“ се събраха есперантисти, почитатели на културата и езика,учители и ученици от ОУ „ИВ.Сергеев Тургенев с кл.ръководител г-жа Сийка Маринова., от ОУ „Васил Левски“ , също така и деца взели участие в първата лятна детска школа на читалището и др.
  Всички те изслушаха с голям интерес беседата на дългогодишната председателка на ЕД „Д-р Л.Л.Заменхоф“ г-жа Радка Стоянова, която е и почетен член на Български есперантски съюз и Асоциация на невиждащите есперантисти в България. Г-жа Стоянова получи книжка с лично творчество от учениците с кл.р-л г-жа Маринова.
  Децата участваха в Маратон на четенето на стихове написани от д-р Заменхоф, като активно се включиха в заключителния етап на двугодишния конкурс: “Да помним мъдростта на народа“, организиран от ЕД и РБ Проф.Боян Пенев и участието на НЧ Делиорман. Бяха прочетени пословици, поговорки, гатанки, на Есперанто се представи и част от приказката „Дядо и ряпа“, Песента“Зиме-зум“, която изпяха част от присъстващите под ръководството на г-н Фахри Ферзуев – учител и член на УС на читалището и Биляна Асенова- психолог и член на УС. Денят бе изпълнен с вълнения, емоции и добро настроение, като тържеството продължи повече от плануваното време. Имаше участници и от другите училища, които не успяха да присъстват, но бяха изпратили своите народни мъдрости.
  Вярваме, че тържеството ще се помни дълго от участниците, защото в съзнанието ще останат знанията, приятните емоции и заслужените награди. Езикът е този който събира и сплотява хората от поколение на поколение, именно част от езиците, които младото поколение трябва да изучава е и Есперантският. България е сред първите страни приела Есперанто и има достойни поети, преводачи, оригинална и преводна литература, като вече 132 г. сплотява есперантисти от 5-те континента., защото е лесен, мелодичен, изграден на базата на 16 правила и логична мисъл.
  НЧ“Делиорман 2014г.“ е мултикултурно средище,което е широко отворено за подобни мероприятия и ще продължава да бъде уникално със своите инициативи за малки и големи приятели.