дом Новини Бизнесът, властта и училищата на среща заради план-приема на ученици в гимназиите

  Бизнесът, властта и училищата на среща заради план-приема на ученици в гимназиите

  0
  ДЯЛ

  Директори на професионални и профилирани гимназии в Разград, представители на работодателски организации, на бизнеса и на общините, обсъдиха на работна среща днес в Областна администрация Разград план-приема за учебната 2020-2021 година.

  На срещата, която беше организирана съвместно с Регионално управление на образованието в Разград, присъства и Заместник областният управител Евгени Драганов, който приветства участниците в срещата и призова за по-голяма активност от страна на бизнеса при формиране на план-приема.

  Началникът на РУО – Разград Ангел Петков посочи, че срещата се провежда, за да се постигне принципно съгласие за разпределението на паралелките в средните училища на територията на областта, след което запозна присъстващите с правила за планиране и реализиране на държавния план-прием в VIII клас в профилирани и професионални гимназии и с конкретните цели, които са увеличаване на приема на ученици за учебната 2020-2021 година в посока на STEM профили и професии и повишаване дела на приетите в VIII клас ученици в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка. Г-н Петков информира още, че през учебната 2020/2021 г. училищата на територията на областта ще извършат държавен прием на близо 965 ученици, които в момента са седмокласници, като за Община Завет учениците са 56 за 2 паралелки прием; за Община Исперих – 186 деца, за 7 паралелки прием; за Община Кубрат – 109 деца, за 4 паралелки прием; за Община Лозница – 63 деца, за 3 паралелки прием; за Община Разград – 476 деца, за 22 паралелки прием; за Община Самуил – 45 деца, за 2 паралелки прием; за Община Цар Калоян – 37 деца, за 1 паралелка прием.

  Старши експертът в РУО-Разград Албена Добрева представи прогнозни целеви стойности на Държавен план-прием в VIII клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища за учебната 2020-2021 година на територията на областта:

  По време на дискусията представителите на бизнеса отбелязаха, че е необходимо преструктуриране на мрежата на професионалното образование, с мотива, че в момента предлагането на специалности не отговаря на търсенето. В тази връзка представителят на бизнеса Теодор Ролев сподели мнение, че е необходимо да се модернизира материалната база на училищата, защото е добре кадрите, които се подават на бизнеса наистина да са добре подготвени. Той предложи да се въведе специалност, свързана с настройване на съвременните машини, които вече са друго поколение и които ги има във всеки бизнес. Директорът на НАП-офис Разград Цанка Тъмнишка предложи през следващите години да се преструктурират някои училища, които в момента са на ръба на съществуването си. Тя сподели мнение, че качеството на кадрите трябва да се промени, и че учителите трябва да стимулират първо себе си и да са наясно, че трябва да се учат през целия живот. При последвалите разисквания стана ясно още, че бизнесът в областта има нужда от хора, които са добре подготвени и теоретично, а не да се произвеждат кадри, които после да се изпращат на борсата.

  На финала на срещата началникът на РУО-Разград заяви, че се надява да се стигне до оптимално ефективен вариант за предложение за план-прием, като напомни, че училищните директори трябва до 15 януари 2020 г. да представят в РУО – Разград своите предложения за план-приема в училищата, които ръководят, като до 15 февруари изготвеният план-прием за областта следва да се обсъди и съгласува от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.