дом Новини Засилено полицейско присъствие при старта на новата учебна година, три деца са...

  Засилено полицейско присъствие при старта на новата учебна година, три деца са пострадали в катастрофи през летните месеци в Разградско

  0
  ДЯЛ

  Засилено полицейско присъствие е осигурено за първия учебен ден около всички училища, детски градини, натоварени и опасни пътни участъци, кръстовища и пешеходни пътеки в област Разград. Освен сектор “Пътна полиция”, в началото на учебната година участие в охранителните и организационни дейности ще вземе целият униформен състав на полицията.

  Служители на ОДМВР са провели срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието, с кметове на общини, директори на училища, с цел набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и недопускане на нарушения на обществения ред.

  На места вече са извършени проверки на сградите на училищата и детските градини с цел даване на предписания за подобряване на тяхната физическа защита и недопускане на нерегламентирано проникване в тях. Срещи се провеждат и с охранителните фирми, пазещи училищата и детските градини, като се обръща внимание да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите. Уточнени са начините за бърза връзка на училищните ръководства, охранителните фирми и представителите на районните управления.

  Предстоят системни проверки в питейни и увеселителни заведения за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и за нерегламентирана продажба на алкохол и тютюневи изделия. Създадена е организация за противодействие на разпространение на наркотични вещества в районите на училищата, като се провеждат периодично полицейски операции.

  От 1 септември до 31 октомври се провежда традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, а за периода 16-ти септември – 31-ви октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, ще бъде осигурено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебните заведения. При необходимост движението ще се регулира ръчно.

  През трите ваканционни месеца на територията на ОДМВР-Разград са настъпили три пътно-транспортни произшествия с деца на възраст от 9 до 12 години. Две от децата са пострадали като пътници в автомобили, а третото – като пешеходец. На 15 юни около 22.20 часа на пътя Разград – Ясеновец – Исперих водач на „Тойота Раф“ се преобръща извън пътното платно. Леко пострадало е 12-годишно момче, което се возело в джипа. На 12 юли около 18.30 часа 10-годишно момиче излиза внезапно на пътното платно в село Китанчево и е ударено от „Опел Астра“, управляван от 34-годишна жена от Исперих с шест годишен стаж като шофьор. На 14 юли около 16 часа по път Е-70 в района на село Осенец румънски „Форд“ се блъсна в насрещно движещ се товарен автомобил. 9-годишно момче пострада тежко и заедно с баща му бяха откарани в МБАЛ-Разград.

  „Седмица за превенция на детската пътна безопасност” са дните от 23 до 29 септември, като 28.09. е обявен за „Ден на превенцията”. Тогава в град Плевен ще се проведе 27-мият национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019”.