дом Новини След 1 септември 319 стопанства от Разградско ще получат обезщетения от 300...

  След 1 септември 319 стопанства от Разградско ще получат обезщетения от 300 лева за умъртвени прасета

  62
  ДЯЛ

  На заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес, бяха обсъдени актуални въпроси във връзка с Африканската чума и бяха одобрени списъците по общини с имената на стопаните, които са заклали своите прасета, отглеждани от типа „заден двор“ и според решение на Министерството на земеделието, храните и горите ще получат подпомагане на извършената след клането дезинфекция. Комисията взе решение подпомагането за дезинфекция да се отнася не само за жителите на населени места в 20-километровата санитарна зона, а за цялата Разградска област, тъй като тя граничи и с огнища на АЧС от съседни административни области, информират от областна администрация Разград.

  В Разградска област заявления за този тип подпомагане за дезинфекция с поемане на ангажимент да не се отглеждат прасета в двора в срок от 12 месеца след дезинфекцията са подали 319 стопани. По общини те са както следва: Завет – 23, Цар Калоян – 31, Кубрат – 64, Разград – 75, Исперих – 40, Лозница – 41, Самуил – 45. Списъците по населени места да бъдат обявени в кметствата – взе решение още комисията. Подпомагането от 300 лева ще бъде изплатено след 1 септември, като представители на Областната дирекция по безопасност на храните ще посетят населените места, където живеят стопани, които не са представили банкови сметки, останалите ще ги получат по банков път.

  На заседанието на Областната епизоотична комисия представители на Областната дирекция по безопасност на храните представиха информация за актуалната епизоотична обстановка в страната от предишното заседание досега. В този период са установени нови 4 огнища на АЧС, с което от началото на годината в страната огнищата на заболяването при домашни свине стават 33, а при диви свине – 50. В Разградска област няма констатирани нови огнища, към момента те са две – в ДЛС“Воден-Ири Хисар“ и в землището на село Каменово.