дом Новини Оставиха в ареста семейството от Ясеновец, обвинено в пране на пари

  Оставиха в ареста семейството от Ясеновец, обвинено в пране на пари

  0
  ДЯЛ

  Разградският окръжен съд е уважил исканията на Окръжната прокуратура в Разград да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинените в пране на пари Сезгин З. и живеещата с него на семейни начала Сюзан С.

  41-годишният Сезгин е обвиняем за придобиване на два имота – в село Ясеновец и Разград, и на автомобил „Мерцедес“ в град Есен, Германия, със средства от тежко умишлено престъпление, както и за държане на сумата от около 400 000 евро, 150 000 лева и около 2 кг златни накити в съучастие със съжителката си Сюзан.

  Престъплението по член 253, ал. 5, във връзка с ал. 4, 3 и 1 от НК / пране на пари/ е извършено като продължавано деяние в периода от 5 февруари 2009 г. до 6 август 2019 г. Имуществото и средствата, които 41-годишният обвиняем е придобил и държал в тайник в дома си, са в особено големи размери, като случаят е особено тежък.

  38-годишната Сюзан С. също е купувала имоти със средства, за които е знаела, че са придобити от укриване и неплащане на данъчни задължения. През 2018 г. обвиняемата закупила апартамент с площ от 98 кв. м, заедно с изба и таван за сумата от почти 97 000 лева, както и търговско помещение в Разград за 15 300 лева. През юни тази година в германския град Шифдорф тя придобила автомобил „БМВ“ за сумата 15 200 лева.

  Семейството от Ясеновец бе разкрито след сигнал и операция, проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград от служители на ГД БОП и ОД на МВР. Задържан бе и бащата на Сезгин – 62-годишният Шакир М., който ще остане в ареста до събота, след като Окръжната прокуратура в Разград го задържа за срок до 72 часа.

  Имотната фамилия от Ясеновец притежава и голяма къща с кухня, стопанска сграда и изба в селото, както и апартамент от 120 кв. м в Разград със стая в приземния етаж на кооперацията и таванско помещение.

  Окръжната прокуратура в Разград е наложила забрана на обвиняемите да напускат страната и е уведомила КОНПИ за образуваното досъдебно производство за пране на пари.

  Действията по разследването продължават.