дом Новини Десетки разградски деца от „Еко лято“ обогатиха ваканцията си с развлекателни и...

  Десетки разградски деца от „Еко лято“ обогатиха ваканцията си с развлекателни и образователни занимания

  0
  ДЯЛ

  Последните две групи ученици от трета смяна на лятната ваканционна програма „Еколято 2019” заедно с ръководителите си гостуваха на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград.

  Домакините запознаха участниците с дейностите и услугите, предоставяни от мрежата от Областни информационни центрове в страната, как работи Европейският съюз и неговите основни институции. Младежите се информираха за постигнатите резултати от приключили и изпълнявани европроекти в града.

  Предложиха идеи за реновиране на градския парк, изграждане на още велоалеи и по-функционални площадки за скейтборд с европейски средства. Мнозина от участниците споделиха какво искат да учат и да работят в България, както и в други държави-членки на ЕС. Разказаха свои преживявания в училища от Великобритания, които са посещавали живеейки за известно време в тази страна.
  На тръгване всички присъстващи пожелаха успех на местния футболен „Лудогорец” в квалификационния мач от Лига Европа днес.

  Тази година в екологичната инициатива участваха над 100 младежи от различни Разградски училища, включително и гостенчета, пристигнали за лятната ваканция от други населени места. Програмата на инициативата включваше образователни дейности, беседи, презентации, тренинги и др.; посещение на обекти с екологично значение и дейности на открито; запознаване с европейските фондове, програми и проекти в ОИЦ-Разград и традиционната Детска академия по безопасност, организирана съвместно с Областна Дирекция на МВР и Областен съвет на БЧК.

  Ежегодно кампанията „Еколято” се организира от Община Разград и Центъра за подкрепа на личностното развитие ‒ Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР – ЦУТНТ) в Разград.