дом Новини Мошеници с нова схема за източване на банкови сметки

  Мошеници с нова схема за източване на банкови сметки

  0
  ДЯЛ

  Изпращат фалшиви имейли за смяна на паролата

  Измамници действат по нова схема за източване на банкови сметки, опитвайки се да стигнат до паролите ни за онлайн банкиране.

  Във фалшиви имейли мошениците обясняват на хората, че заради хакерската атака в Приходната агенция, е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си, става ясно и от медийни публикации.

  Винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания, в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай, че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране”, обясни Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

  Той съветва вложителите, които имат електронно банкиране да ползватдвуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност.

  Банката ви праща съобщение, което ви казва: „За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането”. Това се изпраща само до един телефон”, обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко банки не го предоставят това като услуга.

  Банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие, допълни още Иванов.