дом Новини Обявиха бедствено положение в общините Исперих, Самуил и Завет заради африканската чумата

  Обявиха бедствено положение в общините Исперих, Самуил и Завет заради африканската чумата

  0
  ДЯЛ

  След приключване на срока на бедственото положение на територията на Разградска област, въведено на 24 юли до 30 юли, след единодушно решение на заседание на Областния щаб при бедствия и аварии Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен издаде заповед за обявяване на бедствено положение на териториите на общините Исперих, Самуил и Завет.

  То ще продължи до 7 август, а причината, е че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих. Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на АЧС във връзка с писмо на Министъра на земеделието, храните и горите.

  Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД“Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.

  Според заповедта отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат са заявили, че извършват необходимите огледи в горите, но не са установявали трупове на диви прасета, се посочва в съобщението на областната администрация.

  Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.