Двойно по-висока глоба за шофиране без книжка, промени за младите водачи и още…

  0
  ДЯЛ

  В момента глобата за шофиране без книжка е 300 лв., но промяна в правилата за движение по пътищата предвижда санкцията да стане двойно по-висока. При залавяне на водач без документ за правоспособност ще се прекрати и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят.

  Редица промени са предвидени и за младите шофьори, които ще трябва да карат с придружител през първите 6 месеца след като се сдобият със свидетелство за управление, както и да шофират автомобили с мощност до определени киловати. Неопитните водачи няма да имат право да возят пътници нощем.

  „Надяваме се през тези месеци те да натрупат необходимия стаж и опит, за да ги направи по-сигурни и безопасни на пътя”, коментира шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Той поясни, че за нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория.

  Сегашният Закон за движение по пътищата ще бъде заменен от Закон за пътните превозни средства, Закон за движение по пътищата и Закон за водачите на моторни превозни средства.
  Първият проект е качен от една седмица на сайта на Министерски съвет, а последните два проектозакона вече минаха обществено обсъждане и сега се редактират след получени становища от заинтересованите институции.

  Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническа изправност.
  След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система. Единствено служителите на МВР ще издават свидетелство за регистрация. В КАТ ще ходим само за получаване на свидетелство за регистрация и регистрационна табела.

  Собственикът ще получава и паспорт, който ще придружава автомобила от регистрацията в България до времето, до което тя не бъде прекратена. Бойко Рановски изрази надежда да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР.

  Увеличават се и санкциите за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар. Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката.
  След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки.