дом Новини Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от...

  Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП

  0
  ДЯЛ

  Не се налага да сменяте документите си за самоличност!

  Ако след справка в приложението на НАП сте установили, че за вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. Това успокояват от Националната агенция по приходите (НАП) и дават още съвети за потърпевшите.

  Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация. За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП, посочват от приходната агенция.

  Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

  Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

  В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни, допълват от НАП.

  Гражданите, чиито номера на валидна лична карта, датата на издаване и валидността й е била неправомерно разкрита, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат лично информирани от НАП възможно най-бързо. Общият брой на засегнатите лица е 189.

  След приключване със съпоставката ще може да предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

  Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.