Организират безплатни изследвания за хепатит В и С в град Разград

  0
  ДЯЛ

  Във връзка с 28 юли – Световния ден за борба с хепатита, на 25 юли 2019 г. (четвъртък) в град Разград – пред ДКЦ 1 на бул. “Васил Левски“, в интервала от 10,00 до 17,00 ч. ще се извършват безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Разград.

  Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която ще се проведе в шест български града през юли и септември и ще даде възможност на гражданите да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции.

  Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един на всеки десет е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г. В България в момента се подготвя Национална програма за превенция и контрол над вирусните хепатити, която се очаква да бъде финализирана през октомври, като към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания. Единственият начин човек да се изследва е или да ги заплати самостоятелно в лаборатория, или да се възползва от безплатните изследвания, предлагани при подобни скринингови акции или в Регионалните здравни инспекции.

  За връзка с организаторите: Яна Пиперевска 0988 722 988, office@hepactive.org

  Сдружение „ХепАктив” е създадено от група пациенти с основна цел да повиши информираността на обществото относно хепатита като социално-значимо заболяване, както и да оказва съдействие на всеки нуждаещ се. www.hepactive.org

  CheckPoint София е нископрагов медицински център, който предоставя безплатни услуги по консултиране и изследване за ХИВ, хепатит и сексуално предавани инфекции. www.checkpointsofia.info

  Допълнителна информация:

  Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

  При кои хора е увеличен рискът от инфектиране с хепатит В и С?

  👉тези над 40-годишна възраст;
  👉получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
  👉тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
  👉медицинските специалисти;
  👉имащите татуировка, пиърсинг;
  👉употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
  👉честите посетители на салони за красота, където рядко се извършва стерилизирация на работните инструменти;
  👉тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
  👉мъжете, които правят секс с мъже.

  Обща информация за хепатит В и хепатит С:

  ❗Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
  ❗При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.
  ❗Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
  ❗За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.