дом Новини Задържаха 20-годишен младеж – предполагаем извършител на хакерската атака срещу НАП

  Задържаха 20-годишен младеж – предполагаем извършител на хакерската атака срещу НАП

  0
  ДЯЛ

  Хакерът, който преди дни разби системата на Националналата агенция за приходите (НАП) и предизвика вероятно най-големия теч на лични данни на милиони българи, вероятно е арестуван.
  Това заяви началникът на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП Явор Колев. Той е 20 годишен и от София. По думите му заподозреният е задържан вчера и цяла нощ са претърсвани личният му лаптоп и вещи.

  „Задържаният работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения той е т.н. „бял хакер“, тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки“, обясни Явор Колев.
  Той каза още, че на личния компютър на задържания са намерени данни, които сочат за съпричасност към атаката.
  „Иззети са доказателства – лаптоп на работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на който се съдържат данни, сочещи за неговата съпричасност“, посочи началникът на отдел „Киберсигурност“.
  Колев поясни, че задържаният не е руски гражданин, женен за българка. Той допълни, че се проверяват всички възможни версии относно хакерската атака срещу НАП. Според него е възможно мотивът за извършването на атаката да е с цел доказване на възможностите на хакера.