дом ЛЮБОПИТНО Хакери удариха НАП, пробили данни за милиони българи

  Хакери удариха НАП, пробили данни за милиони българи

  92
  ДЯЛ

  Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната администрация.
  Вчера по електронната поща на определени медии са били изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите.

  В писмото си хакерите заявяват, че е бил „пробит“ един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено съдържанието на над 110 бази данни, с което са засегнати над 5 милиона български и чужди граждани и компании, и призовават за освобождаването на основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж.

  Данните съдържали ЕГН-а, имена, а в определени папки – и доходи. Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта.
  Има теч на информация при хакерската атака на НАП”, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред БТВ. “Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора”, допълни Маринов.

  Той разкри още, че електронният адрес, от който е направен пробивът е руски. „Това има политически ефект. Проучваме кой има интерес и каква цел преследва. Може да се обвърже политически заради съвпадение със закупуването на американски изтребители от българска страна“, не изключи Маринов.

  „При всички случаи се засяга националната сигурност. Неслучайно и колегите от ДАНС работят. Колегите споменаха месец назад от проникването, но не мога да кажа подробности. Може да насоча други злонамерени лица. Работим по всички версии“, каза още той.

  Хакерите твърдят, че разпространената информация за тях е едва половината от това, с което разполагат.