дом Новини Разград отново се превръща в столица на киселото мляко и екзотичните танци

  Разград отново се превръща в столица на киселото мляко и екзотичните танци

  0
  ДЯЛ

  В понеделник започва традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград. Осемнадесетото издание на най-големия културен форум в столицата на Лудогорието ще събере стотици чуждестранни и местни гости на тридневния панаир. Участие в него през тази година ще вземат състави от Канарски острови, Русия, Китай, Грузия, Чили, ДТШ „Хорце“ и Танцов клуб „Абритус“.

  Тридневната програма на панаира включва различни събития всеки ден. В понеделник от 10.00-12.00 ч. и от 15.00-17.00 ч. в Етнографски музей кв. „Вароша“ ще се проведе Детска работилница „Първи стъпки в занаята“, като записването за участие в нея може да бъде направено на тел.0878901436 – Д.Ганчева.

  През същия ден от 19.00 часа във фоайето на Общински културен център ще бъде открита авторска изложба „Ракурси на Минка Христова от Панаира и Фестивала“. От 20.00 часа пред ОКЦ на пл. „Момина чешма“ започва дефиле на танцовите състави и от 20.30 часа на сцената на пл.“Момина чешма“ /при дъждовно време в зала на ОКЦ/ кметът д-р Валентин Василев ще открие Панаира на кисело мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти 2019, след което ще започне концерт на ДТШ „Хорце“ – Разград, Русия, Чили, Канарски острови, Китай и Грузия.

  Във вторник от 09.00 ч. в Етнографски музей кв. „Вароша“ започва конкурсът за традиционни ястия и десерти с мляко, а от 10.00 ч отново там ще има фолклорна програма от празничната традиция на етнографската група „Капанци“. От 17.30 часа същия ден на пл.“Независимост“ пред ОКЦ младежките танцови формации при НЧ „Напредък 1901“ ще представят ревю-спектакъл „Български кенар“ на авторски облекла от висококачествен кенар с български шевици, символите на старобългарската глаголица, на дизайнера Валентин Калайджиев от В. Търново. В 20.00 часа от площад „Независимост“ ще тръгне второто дефиле на танцовите състави, а от 20.30 часа на сцена на пл. „Момина чешма“ /при дъждовно време – ОКЦ/ -вторият вечерен концерт с гостуващите групи.

  На третия панаирен ден, сряда /24 юли/, в 10.00 ч. пред ХГ „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивалът на млякото и традициите“, като записването за участие се прави в ЦРД на моб.тел.0899719191. Най-добрите млади художници ще получат награди от Община Разград.

  В 11.00 ч. на пл.“Независимост“ пред ОКЦ ще се проведе забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“ между отбори на гостуващите танцови състави, с награди от Община Разград. В 17.30 ч. на същото място ще започне конкурсът за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала. След това коронованата двойка ще поведе дефилето на танцовите състави от 19.30 ч. от пл. „Независимост“ до пл.“Момина чешма“ и в 20.30 ч. на сцената на площада /при лошо време ОКЦ/ ще започне финалният концерт на Чили, Китай, Русия, Канарски острови, Грузия и ТК„Абритус“. След което събитието ще бъде закрито с илюминации.
  Близо 90 занаятчии ще участват с щандове на Панаира с грънчарство, декоративни свещи, бижутерия, обработка на дърво, стъклопис, текстил, ковано желязо, кукли, плъстене, иконопис и др.

  Официални делегации ще пристигнат за Панаира от побратимени градове и приятели: Витенберге, Германия; Слобозия, Румъния; Одунпазаръ, Република Турция и Димитровград /Цариброд/, Сърбия.