дом Новини Днес стартира приемът на седмокласници в гимназиите

  Днес стартира приемът на седмокласници в гимназиите

  0
  ДЯЛ

  От днес стартира подаването на документи на интернет адреса: https://priem.mon.bg/за кандидатстване в гимназиите с прием след VII клас. Крайният срок изтича в петък (5 юли).

  През тази година за първи път кандидатстването след седми клас е изцяло електронно, с цел да се избегнат грешно въведени желания и данни. В заявлението се изреждат не само училищата – всяка паралелка се вписва като отделно желание. Посочват се областта, градът, желаното училище и конкретната специалност.

  Ако родителите нямат възможността да подадат заявление самостоятелно, могат да го направят в училищата-гнезда, определени от всяко Регионално управление по образованието в страната. Там учители ще въведат данните, а родителят ще може да ги провери на място. За професионалните гимназии е необходимо и медицинско свидетелство на учениците, завършили седми клас.

  Максималният сбор точки е 500. До 400 от тях са от националното външно оценяване, още до 100 добавя свидетелството за завършен 7. клас.

  Първото класиране излиза до 11 юли. След това учениците могат да се запишат там, където са приети, или да изчакат второто класиране (то се обявява до 18 юли), за което обаче нямат право да пренареждат желанията си в заявлението. Това може да бъде направено за трето класиране.

  Паралелките за прием на седмокласниците са общо 2499. 57% са в професионални училища, останалите са в профилирани.

  Анализът на резултатите от националното външно оценяване, на базата, на което се извършва приемът, ще представи днес Министерството на образованието и науката. Той ще покаже какво е нивото на явилите се над 61 хил. ученици от цялата страна по български, математика и чужди езици и всеки ще може да прецени къде се намира спрямо „конкурентите“ си.