дом Новини Седем политически групи в началото на мандата на Европейския парламент

  Седем политически групи в началото на мандата на Европейския парламент

  0
  ДЯЛ

  Европейският парламент започна мандата си на 2 юли със седем политически групи.

  Започна първата пленарна сесия на новоизбраните евродепутати. Европейският парламент започва мандата си със седем политически групи. Евродепутатите от различни държави, които имат сходни идеи и виждания, се обединяват в политическа група. Според правилата на ЕП за сформирането на група са нужни 25 депутати от най-малко 7 държави членки.

  Евродепутатите не са задължени да са част от политическа група. За момента 57 членове на ЕП остават извън съществуващите седем групи.

  В същото време политическите групи имат определени предимства – те определят дневния ред на Парламента, получават повече време за изказвания в пленарна зала, разполагат със свой персонал и бюджет за организиране на срещи и разпространение на информация. Групите също така определят състава на парламентарните комисии и делегации.

  Ето и седемте групи:

  Група на Европейската народна партия (ЕНП) с председател Манфред Вебер (Германия). Той започва четвъртия си мандат като депутат в ЕП и е начело на групата от 2014 г.

  Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (С&Д)начело с Ираче Гарсия – депутат от 2004 г.

  Група „Обнови Европа“ с председател Дачиан Чолош (Румъния). Това е неговият първи мандат като депутат в ЕП. Преди това той е бил министър-председател на Румъния (2015-2016 г.) и еврокомисар по земеделието (2010-2014 г.).

  Група на Зелените/Европейски свободен алианс (Зелени/ЕСА) със съпредседатели Ска Келер (Германия) и Филип Ламбертс (Белгия). Келер е евродепутат от 2009 г. и съпредседател на групата от 2016 г. Ламбертс е депутат в ЕП също от 2009 г., но е съпредседател на Зелените от 2014 г.

  Идентичност и демокрация (ИД) начело с Марко Дзани (Италия), който е евродепутат от 2014 г.

  Европейски консерватори и реформисти Reformists (ECR). Техни съпредседатели са Ришард Легутко (Полша) и Рафаеле Вито (Италия). Легутко е депутат в ЕП от 2009 г. и съпредседател на групата от 2017 г. Фито е бил депутат в ЕП през 1999-2000 г. и от 2014 г.

  Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ). Длъжността на председател на групата се изпълнява от Мартин Ширдеван (Германия). Това ще е така до избирането на нов председател.

  Политическа група в ЕП може да бъде образувана във всеки един момент на мандата.