дом Новини Ученици от ПГТС „Христо Смирненски“-Разград и ОУ „Христо Ботев“ – с.Лудогорци сред...

  Ученици от ПГТС „Христо Смирненски“-Разград и ОУ „Христо Ботев“ – с.Лудогорци сред победителите в Националния конкурс „Посланици на здравето“

  0
  ДЯЛ

  На официална церемония вчера в столицата бяха наградени победителите в XI Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ 2018/2019. В рамките на събитието бяха одобрени общо 46 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна. Конкурсът включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“.

  От Радградска област на първо място във втора възростова група от Министерството на здравеопазването бе отличен проектът на ПГТС „Христо Смирненски“-Разград „Здравословното хранене и физическата активност, като начин на живот“ на ученици от 8 „А“ и „Б“ класове. Министерството на културата определи второ място във втора възрастова група за учениците от ОУ „Христо Ботев“ от исперихското село Лудогорци. Победителите в конкурса получиха грамоти и купи, както и предметни награди.

  По време на церемонията пред присъстващите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев връчи наградите на победителите с думите: „Вие наистина сте нашите герои – 1989 посланици на здравето, 46 проекта, реализирани с помощта на близо 400 учители. Всички вие сте герои – и ученици, и учители, и родители“.

  В приветствието си към учениците и техните ръководители зам.-министър Николова оцени високо постиженията на всички участници в конкурса и подчерта връзката между здравословния начин на живот и грижата за природата. Тя им пожела не само за изготвянето на проектите за „Посланици на здравето“, а и във всекидневния си живот да имат разбирането, че чистият въздух, чистата вода, богатството на биоразнообразието са основни фактори за здравословна среда за всички хора.

  Инициативата се организира за единадесета поредна година от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Министерство на околната среда и водите, както и със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България.