дом Новини Невиждани танци, забавни детски работилници, концерт на Райна и атракции в изобилие...

  Невиждани танци, забавни детски работилници, концерт на Райна и атракции в изобилие предвижда традиционният Капански събор в събота

  0
  ДЯЛ

  В събота (29 юни) ще се проведе деветото издание на Капанския събор в местността „Пчелина“.

  Тагодишното събитие се очертава като най-мащабното досега – с рекорден брой заявени участници – над 800. Очакват се 55 художествени колектива и 20 индивидуални изпълнители от 30 населени места, както и 20 детски и младежки формации. За сравнение миналата година колективите са били 35, а общият брой участници- 630. Това го превръща в търсено и желано събитие, като е най-значим форум за представяне на българския фолклор за област Разград, обясни ст. експерт РЕКИЦ Даниела Неделчева.

  Директорът на Капански ансамбъл – Разград Светослав Митев обяви, че ще участват в тазгодишното издание с най-доброто от капанския фолклор и с участието на ДТА „Лудогорче“ и Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“.

  Участват всички населени места с капанско население – Гецово с 5 колектива, Осенец – 3 колектива, Дряновец – 2, Топчии – 3, Цар Кялоян – 2. НЧ „Напредък 1901“ ще участват с 5 колектива, от Разград още участници ще има от ДТШ „Хорце“, Центъра за работа с деца. Редовни участници са и група към Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания с. Просторно, обясни ст. експерт РЕКИЦ г-жа Неделчева.

  Дебют на художествени колективи през 2019 – от Липник, Ушинци, Осенец и Прелез.

  Гост-изпълнител за заключителния концерт тази година ще бъде певицата Райна.

  През целия ден ще има занаятчийски щандове с изделия от дърво, тениски с фолклорни мотиви. Голяма атракция ще е производителят на хвърчила. За малките участници ще има детска работилница за приложни изкуства, където експерти от читалищата ще ги обучават да плетат, рисуват, да бродират, под ръководството на майстори занаятчии.

  Предвидени са атракциони за забавление на деца и родители – батути, търговски щандове с разхладителни напитки за деца, две машини за понички, две колички с царевица, 2 скари.

  Целта на събитието е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, като осигурява сцена за изява на самодейните фолклорни колективи от Лудогорието. Събитието бе представено на пресконференция днес от директор Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Виолета Антонова, заедно с Даниела Неделчева-ст. експерт РЕКИЦ-Читалища и Светослав Митев-директор на Капански ансамбъл Разград.

  И тази година Община Разград осигурява безплатен транспорт до Пчелина и обратно. Ето и разписанието:

  Тръгване от Автогара – Разград Връщане от обръщалото „Колибите“:

  От 09.00 ч. – 09.30 ч.
  От 11.30 ч. – 12.00 ч.
  От 17.00 ч. – 17.30 ч.
  От 20.00 ч. – 20.30 ч.