дом Новини Гладиаторски битки, антични танци и множество атракции на фестивала „Античният Абритус“ в...

  Гладиаторски битки, антични танци и множество атракции на фестивала „Античният Абритус“ в Разград

  0
  ДЯЛ

  Римски император ще приеме парада на легионите пред стените на древния град Абритус край Разград. Възстановката ще се състои по време на фестивала „Античният Абритус“, организиран традиционно през месец юни.

  В събитието, което ще се проведе в петък и събота, ще участват над 100 реенактори от 8 групи за исторически реконструкции от България, Италия и Румъния. Те ще пристигнат на 14 юни следобед и ще разположат своите палатки на поляната в Археологическия резерват „Абритус“ в посока южната крепостна стена.

  Официалните събития започват в 18:00 ч., когато от пл. „Момина чешма“ в центъра на Разград ще потегли Триумфален парад на гостуващите Групи за реконструкции, като дефилето ще стигне до АР „Абритус“. Там от 21.00 ч. ще бъде официално откриване на Фестивал„Античният Абритус“ с атрактивно представяне на групите за реконструкции: Gruppo Storico Romano – Италия; Асоциация „Danais” – Румъния; Група за исторически възстановки „Първи италийски легион“, Група за исторически възстановки „Първа тракийска кохорта“, Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“, Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур, Група Пагане.

  Ще последва концерт на „Булгара“ – инструменталната формация, която ще представи най-силния си репертоар, марка в съвременната българска култура, въплътила в себе си традицията. Авторската музика на „Булгара“ представя неравноделните тактове, с които българският фолклор е уникален.

  Вечерта ще завърши ефектно със зрелищен пиро-мюзикъл с лазерни ефекти високотехнологично аудио-визуално шоу, което символизира „Борбеният дух на Абритус“ и е символичен мост – от античните добродетели до съвременните технологии.

  На втория фестивален ден 15 юни, от 10.00 часа в Регионален исторически музей ще се проведе играта за деца „Търсачи на съкровището“, които преоткриват най-голямата златна монетна находка от късната античност в българските земи 835 златни монети, сечени през V век, от името на редица императори и императрици /9 на брой/с тегло близо 4 кг.

  През целия ден от 10.00 ч.- 18:00 ч. в Археологически резерват „Абритус” Римският походен лагер и Варварският лагер са отворени за посетители. Императорът ще приеме строя на Римските легиони. В дневната фестивална програма се предвиждат реконструкции и атракции на реенакторските групи: гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания, антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Кулминация ще бъде реконструкция на битката от 251 г., в която са загинали двама римски императори – Деций Траян и синът му Херений Етруск.

  Съпътстващо събитие е археологическата изложба в Интерактивен музей Разград /Експозиционна зала/ „С колесница през Европа“, с нови археологически находки от АР „Сборяново“.