дом Новини Екипи от социални работници и педагози ще будят, мият, обличат и водят...

  Екипи от социални работници и педагози ще будят, мият, обличат и водят към класната стая отсъстващи ученици

  46
  ДЯЛ

  Екипи от социални работници и педагози ще бъдат ангажирани да посещават домовете на деца, които често отсъстват или редовно не посещават училище, пише Днес БГ. Специалистите ще ги будят, мият, обличат и водят към класната стая, стана ясно след днешното заседание на координационния механизъм за връщане на децата в училище.

  Според управляващите, за двете години от работата на механизма в училище са върнати и задържани над 40 хиляди деца. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че голяма част от рисковите деца посещават училище епизодично – един ден ходят и после два дни не ходят, или обратното.

  Затова екипите ще работят за ежедневното присъствие на децата в клас, допълни той, и даде няколко примера с какво се сблъскват хората от тези екипи към момента.

  По думите на Красимир Вълчев „Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта бил на банкет. Облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, защото не си е купило билет. Това е предизвикателство, пред което, за съжаление, са изправени хората на терен. Предимно учителите, но подпомагани от социалните работници, общинските служители и полицаите“.