дом Новини Ученици от областта мериха знания по химия в състезание посветено на 150...

  Ученици от областта мериха знания по химия в състезание посветено на 150 години от създаването на Менделеевата таблица

  0
  ДЯЛ

  Състезание по химия между ученици от основни училища от областта, организирано от ПГХТБ“Мария Кюри“-Разград и посветено на 150 години от създаването на периодичната таблица на химичните елементи, се проведе днес. Тричленни отбори от седмокласници от пет училища се включиха в интересната и образователна надпревара за знания по науката, която се занимава със свойствата на различните вещества, техния състав и със съединяването помежду им.

  Те преминаха през три кръга на проверка на усвоени знания и умения, оценяваше ги компетентно жури в състав: Галина Пенева – експерт в РУО-Разград; доц. д-р Теменужка Хараланова от Филиал-Разград на Русенски университет и Петя Енчева.

  Най-голяма тежест в оценката имаше резултатът от първия кръг, в който участниците трябваше за 3 минути да изразят с химични уравнения свойствата на елементи от IA и VIIA-група. Във втори кръг се оценяваха практическите умения на участниците, които трябваше да разпознаят с помощта на лакмусова хартия и фенолфталеин разтвори на киселина, основа и вода, поставени в три бехтерови чаши пред тях. Най-занимателен бе трети кръг, в който отборите редиха пъзели на Менделеевата таблица.

  Докато участниците работеха, домакините от ПГХТБ“Мария Кюри“ запознаваха гостите на празника с любопитни факти относно Менделеевата таблица. Накрая имаше и сладки награди за хора от публиката, които участваха в решаването на кръстословица с химични термини.

  Най-добре със задачите се справиха учениците от ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград и ОУ“Ив.С.Тургенев“, на второ място журито класира тимовете на ОУ“Христо Ботев“-Исперих и ОУ“Отец Паисий“-Разград, а на трето – ОУ“Паисий Хилендарски“-Езерче.

  Гост на състезанието бе заместник областният управител Евгени Драганов, който заедно с директора на ПГХТБ“Мария Кюри“ Стойчо Стоев връчиха наградите на капитаните на отборите, информират от областна администрация- Разград. Г-н Драганов призова кандидат-гимназистите да предпочетат Разградска област, когато правят избор на училище, в което да продължат образованието си. Той поздрави организаторите за интересното състезание, което се превърна в празник за участниците.