дом Новини Отборът на Исперих стана победител в Областното състезание „Защита при бедствия, пожари...

Отборът на Исперих стана победител в Областното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

0
SHARE

Шест тима се включиха в тазгодишната надпревара

Областно състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ се проведе на базата на “Аварийно-спасителния отряд” в Разград на 9 май от 9.00 часа, информират от ОД на МВР-Разград.

Официален старт на надпреварата дадоха заместник областният управител на Разград Евгени Драганов, директорът на РДПБЗН-Разград комисар Емилиян Станев и началникът на Регионалния инспекторат по образование Ангел Петков. В инициативата, която се осъществява за 19-та поредна година, се включиха 6 отбора от общините Цар Калоян, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат и Разград. Участниците на възраст от 6 до 8 клас демонстрираха практическите си умения в обособени 4 учебни центъра, всеки с по няколко модула:

I – ви учебен център „Защита при бедствия”- Действие при природни бедствия – земетресение и наводнение.
II – ри учебен център „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти”.
III – ти учебен център „Пожарна безопасност”
IV – ти учебен център „Първа помощ”
Участниците решаваха и писмен тест с теоретични казуси. Целта на състезанието бе да се провери нивото на знанията за поведение и действие за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение в системата на средното образование и да се популяризира дейността на ГДПБЗН сред подрастващите. Участието в състезанието е отборно. Всеки отбор се състои от четирима състезатели и един ръководител – педагог. На първо място се класира отборът, получил най-много точки от сбора на точките от теоретичния и практически изпит (максимален брой 60+240=300).

Тази година първенец в надпреварата стана отборът на ОУ „Васил Априлов” – Исперих с комплексен сбор точки 281. С 258 точки на второ място се класираха децата от СУ „Христо Ботев” – Кубрат. Трето място с 257,5 т. зае тимът на ОУ „Христо Ботев” – с.Брестовене, община Завет. Наградите на победителите – купи и грамоти, връчи директорът на РДПБЗН-Разград комисар Емилиян Станев.