дом Новини По-евтини тарифи за международни разговори и съобщения в ЕС от 15 май

  По-евтини тарифи за международни разговори и съобщения в ЕС от 15 май

  0
  ДЯЛ

  След като миналата година ЕС уеднакви цените на роуминг в цялата общност, от 15 май влизат в сила новите правила за по-евтини телефонни разгавори и кратки текстови съобщения в рамките на Европейския съюз (за потребителите – физически лица).

  Съгласно новите еврорегламенти цената на дребно за мобилни и фиксирани международни разговори от една до друга държава в Европейския съюз ще бъде 0,44 лв. на минута и 0,14 лв. на изпратен SMS, което прави достъпно поддържането на връзка на гражданите с техните близки в другите държави членки на ЕС. Тарифите важат за всички оператори на територията на Европейския съюз.

  С новата регулация се защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и се укрепват изискванията за сигурност и за криптиране.

  Въвеждат се и задължителни правила, защитаващи потребителите. Например, правото за запазване на телефонен номер след прекратяването на договор и за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

  През 2020 г. в поне един голям град на всяка страна в ЕС трябва да е осигурено покритие от 5G мрежа чрез предоставянето на подходящи радиочестоти.