дом Новини Отбелязваме Международния ден на труда и работническата солидарност

  Отбелязваме Международния ден на труда и работническата солидарност

  0
  ДЯЛ

  На 1 май голяма част от света отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е един от официалните празници в България от 1939 година и официален почивен ден.

  У нас и по света този ден традиционно е посветен на дискусии относно работническите права,чествания, а на много места и на демонстрации.

  В световен мащаб 1 май се отбелязва официално, в други се чества неофициално. В САЩ и Канада празнуват в първия понеделник от септември.

  Честването започва през 1886 г. в САЩ и възниква в резултат на желанието на профсъюза да осигури свободен ден за „трудещия се човек“.

  Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май. Предложения през 2011 г. са правени празникът да се премести през септември, в синхрон със САЩ и Канада, но засега това не е направено. Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.