дом Новини 15 малки таланти от Центъра за работа с деца участваха в Десетия...

  15 малки таланти от Центъра за работа с деца участваха в Десетия фестивал „Балканско детско веселие“ в Одрин

  0
  ДЯЛ

  15 танцьори и певци от две формации към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград се завърнаха от участие в юбилейното десето издание на международния фестивал „Балканско детско веселие“, организиран от Областната управа на Одрин по повод Деня на детето, който в Турция се отбелязва на 23 април.

  Визитата на малките таланти бе поредното посещение на жители на Лудогорието, случило се въз основа на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете области, подписана през декември 2017 г.
  Десет детски състава от България, Румъния, Хърватска, Молдова и Турция участваха във фестивала. Домакин на всеки бе различно училище в Одрин.

  Разградските певици от Школата по вокално пеене към ЦРД Мария Божидарова и Татяна Славова и танцьорите от Танцова формация „Феникс“ бяха посрещнати от учители и ученици от Основно училище „Селимие имам хатип“. В двата фестивални дни талантите от Разград имаха две концертни участия. На 22 април пяха и танцуваха на откритата сцена „Гьолет“ в новата част на Одрин, а на 23 април – на централния площад отново обраха овациите със своите завладяващи изпълнения.

  Две от децата – Татяна Славова и Йоана Петева – заедно със Свилена Дечева – имаха и официална среща с валията на Одрин Екрем Джаналп, на когото подариха сувенири със символи на България: макет на част от Панагюрското съкровище, чаша с герба на Разград и сапуни с аромат на българска роза.
  Групата от ЦРД посети и част от туристическите забележителности на Одрин.

  „За децата представянето пред публиката на южната ни съседка бе много приятно и запомнящо се преживяване, искат да се върнат пак“ – коментираха ръководителите им Свилена Дечева и Иван Стоянов. Те изразиха благодарност към Областния управител Гюнай Хюсмен за възможността да участват в този престижен фестивал, даващ шанс децата да се представят на международна сцена.