дом Новини Отбелязваме Световния ден на здравето и празник на здравния работник

  Отбелязваме Световния ден на здравето и празник на здравния работник

  0
  ДЯЛ

  С решение на Министерския съвет на Р България 7 април е обявен за професионален празник на работещите в здравеопазването. По решение на общото събрание на Световната здравна организация на тази дата се чества и Световният ден на здравето,след като през 1948г. е създадена Световната здравна организация (WHO) в Женева.

  Всяка година мотото на Световен ден на здравето е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

  Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

  Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

  Мотото през 2019 година е „Остаряване и здраве: доброто здраве добавя живот към годините”. Приоритетно ще бъдат разглеждани теми за здравословния начин на живот на хората в напредваща възраст, за характерните хронични незаразни болести с техните най-важни фактори – нездравословното хранене, намалената физическа активност, вредните привички (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол).

  Безспорно като фактор на избор на модела на своето здравословно поведение роля играят познанията на хората по въпросите за здраве и болести, а също и дейностите и инициативите на здравните специалисти в стремежа си да профилактират болестите и да промотират здраве чрез всички възможни и достъпни средства.