дом Новини От 4 април общините отново ще могат да кандидатстват за еврофинансиране за...

  От 4 април общините отново ще могат да кандидатстват за еврофинансиране за безплатен интернет

  0
  ДЯЛ

  Европейската комисия отпарвя покана за представяне на проектни предложения в инициативата WIFI4EU за безплатен безжичен интернет на обществени места до общините в ЕС.

  Общините ще могат да кандидатстват за 3400 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро, които могат да използват за създаване на безплатна Wi-Fi мрежа на обществени места, включително градски зали, обществени библиотеки, музеи, паркове и площади.

  Поканата ще бъде отворена за ден и половина- от 13.00 часа на 4 април до 17.00 часа на 5 април (централноевропейско време), информират от институцията.

  Схемата WiFi4EU, на обща стойност 120 милиона евро, се провежда чрез поредица от покани и обхваща всички 28 държави членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия.

  Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен“, като гарантира географски баланс.

  Първата покана за кандидатстване бе отправена през ноември 2018, като над 13 000 общини от цяла Европа внесоха кандидатури и бяха наградени с 2 800 ваучера. Одобрените за финансиране от Област Разград общини в рамките на първата покана в инициативата WIFI4EU за безплатен безжичен интернет на обществени места са Завет и Исперих.

  Допълнителна информация може да откриете тук!