дом ЛЮБОПИТНО Защо не трабва да пием кафе преди 9:00 сутринта

  Защо не трабва да пием кафе преди 9:00 сутринта

  145
  ДЯЛ

  Повечето хора по света започват деня си като по традиция с чаша ароматно и силно кафе. Кафето ни зарежда и ни позволява да имаме повече енергия и да сме по-пълноценни през деня. Но пиенето на кафе, веднага след събуждане, се оказва абсолютно неефективно и безсмислено.

  Всъщност, по това време на денонощието тялото ни не се нуждае от подобен вид стимул, и чашата с ароматно кафе не ни помага да се събудим.

  Кафето намалява производството на кортизол и снижава енергията. В резултат на това тялото не работи правилно, така че изисква още кофеин. Ако станете рано сутрин преди 8:00 часа, нивото на кортизол се повишава по-рано. Ако станем по-късно, нивото на кортизол се увеличава по-късно.
  Всеки е съгласен, че кафето не трябва да се пие късно вечерта, защото може да наруши съня до шест часа след консумация, въпреки че пикът на активността му е около половин час след изпиването.

  Съветът за любителите на кафето е,че най-добрият период за консумирането на ароматната напитка е между 9:30 и 11:30 часа. А най-доброто време за пиене на кафето е 10:30 часа. По това време нивото на кортизола, започва да спада.