дом Новини В Разград започнаха проявите посветени на Освобождението на града

  В Разград започнаха проявите посветени на Освобождението на града

  0
  ДЯЛ

  Днес в Разград започнаха проявите, посветени на освобождението на града. Тяхното начало бе поставено на пл.“Възраждане“ със старта на лекоатлетическия крос „Освобождение”, в който се надпреварваха над 250 деца и възрастни разпределени в осем възрастови групи, от които шест за ученици от I – XII клас, и две за възрастни – мъже и жени – ветерани. Най-бързите в 55-то юбилейно издание на спортното събитие бяха удостоени с медали и предметни награди, осигурени от организаторите.

  Венец в памет на загиналите за Освобождението пред музея-костница на площад „Възраждане“ поднесоха двама лекоатлети Лъчезар Вълчев – шампион и рекордьор на България в многобоя за деца до 14 г. и Димана Йорданова – вицешампион, троен скок – жени, която извоюва първото място в кроса.

  Проявите по повод празника на града продължават с разнородни събития. Утре от 10.00 ч. във фоайето на Общински културен център Разград ще се проведе детско тържество„Разград – древен, млад и вечен“ на Детска градина № 14 „Славейче“. Същият ден отново във фоайето на ОКЦ от 14.00 ч. ще бъде открита фотоизложба и церемония-награди във фотоконкурс „ Разград – уловени мигове“, организиранa от Център за ученическо, техническо и научно творчество.

  В съботния ден от 15.00 ч. в Етнографски музей събитието „Детето в сърцето“ ще представи публицистичното творчество на Снежана Желязкова, носител на награда „Будител на годината 2018“ от образователна платформа „Учители БГ“.

  На Деня на Разград 28 януари (понеделник) от 9.30 ч. в Храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде проведен Празничен водосвет и панихида за загиналите руски войни и български опълченци.

  От 11:00 ч. в залата на Общински съвет-Разград ще се състои Тържествена сесия на Общински съвет Разград, посветена на 28 януари – Ден на Разград.

  От 12:30 ч. в Общински културен център и тази година всички деца, родени на 28 януари ще получат своето детско парти „Честит рожден ден!”с подаръци.

  Ритуалът за поднасяне на венци и цветя Поклон пред Освободителите ще бъде от 16:30 ч. на площад „Възраждане” с празнични илюминации.

  Веднага след ритуала от 18:00 ч. в залата на Народно читалище „Развитие 1869“ –(стария театър) ще се проведе церемония за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград”. За гражданите подарък за събитието ще бъде празничен концерт акапела на„Ева квартет“, който е със свободен вход. Четирите изпълнителки са солистки на „Мистерията на българските гласове“, които имат самостоятелен репертоар, а спектакълът ще бъде придружен от атрактивно осветление.

  На 29 януари (вторник) от 11.00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ побратимените градове на Разград от Румъния – Община Кълъраш и Община Слобозия правят подарък-изложба с творби на художници от Румъния. 20 картини от румънски автори ще бъдат експонирани в Художествената галерия, културен жест от двата побратимени града, по повод 28 януари. До момента има потвърждения за участие в мероприятията на делегация от Кълъраш и делегация от Слобозия.