дом Новини Разград е сред рекордьорите по мними инвалиди

  Разград е сред рекордьорите по мними инвалиди

  47
  ДЯЛ

  Разград е сред районите с най-голям процент на издадени фалшиви телкове, стана ясно от думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция днес.

  Акция на органите на реда срещу източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК е започнала в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии – Силистра, Разград, Перник, като ще се обхванат всички области в страната.

  Установено е, че процентът на инвалидните пенсии в Разград достига над 18% от всички пенсии в региона, предшестван от Силистра, където е отчетен най-високият процент – 28,6%. Сумата, която посредникът взимал за измамата варирала между 600 и 2500 лв., в зависимост от населението място, като в големите областни градове тарифата достигала максимума.

  Оказва се, че 70 на сто от заподозрените за измама не знаят от какво са болни. Не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, с какъвто разполагат. Това са лица, които получават инвалидни пенсии.

  „Стотици милиони изтичат в пясъка. Те не достигат до хората, които имат реална нужда от тези средства, а това са инвалидите“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.