дом Новини Отличиха кубратчанин с националния приз “Студент на годината 2018″

  Отличиха кубратчанин с националния приз “Студент на годината 2018″

  0
  ДЯЛ

  Петър Стефанов Генов от Кубрат бе отличен с националния приз „Студент на 2018 година“. За похвалните си постижения, на тържествена церемония в заседателната зала на Община Кубрат, получи пoчетен кристален плакет с герба на oбщината, таблет и пoздравителен адрес, връчени лично от кмета Алкин Неби, с пожелания за още много подобни успехи, с които да прослави Община Кубрат и България и да предаде своите знания на идните поколения.

  27-годишният курсант-мичман от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ е разработил през последните години няколко проекта, свързани с компютри и електроника. Един от тях е свързан с направата на устройство, с помощта, на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват затруднение да движат крайниците си, могат да управляват компютър само чрез премигване на окото си.

  Генов е завършил кубратското СОУ „Христо Ботев“, в момента е V-ти курс, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво”. Носител е на стипендията „Акад. Димитър Мишев“ – за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката.

  На церемонията присъства още осмокласничката Сийнем Таир- ученичка в профил „Природни науки“ на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат. Даренията, които бяха събрани в нейна подкрепа на Благотворителния коледен коктейл на Община Кубрат и коледния базар, организиран от учениците от 3“Б“ клас от учебното й звено, с ръководител Цветомира Стоянова, ще бъдат връчени на ученицичката под формата на стипендия.