дом Новини Отвориха 6 безплатни трапезарии в област Разград

  Отвориха 6 безплатни трапезарии в област Разград

  0
  ДЯЛ

  Шест безплатни трапезарии за общо 110 ученици в неравностойно положение отвориха врати в област Разград. Топъл обад ще получат децата от учебните заведения в Исперих, Самуил, Завет, Езерче, Ясеновец и Цар Калоян, до края на месец март следващата година.

  Подбраните ученици са сираци, полусираци, деца с увреждания и от семейства с тежък социален статус (със среден общ месечен доход на всеки член от семейството под 80% от минималната работна заплата за страната), редовно посещаващи учебни занятия. Те са определени заедно с педагогическите ръководства на училищата, кандидатствали за участие в проекта.

  Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Тя подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители. Средства за разкриване на трапезариите дариха в началото на годината и ловците от сдружение „Сокол“ в Разград, пари бяха набрани и чрез проведени дарителски и фондонабирателни кампании, припомнят от БЧК.

  Осигуряването на топла храна в трапезариите през зимните месеци намалява заболеваемостта сред нуждаещите се ученици и облекчава семейния бюджет на материално затруднените им родители и настойници. Програмата привлича децата в училище и съдейства за редовно посещаване на учебните занятия. Това от своя страна ги предпазва от рисковия фактор на улицата, допринася за тяхната социализация и възпитание, създава у тях усещане за пълноценно детство.