дом Новини Две общини в област Разград ще предоставят безплатен безжичен интернет на обществени...

  Две общини в област Разград ще предоставят безплатен безжичен интернет на обществени места

  0
  ДЯЛ

  Две са общините от област Разград, които са спечелили ваучер на стойност от 15 000 евро по Инициативата на Европейската комисия (ЕК) „Безплатен интернет за европейците“, стана ясно от обявените резултати по Първата покана към общините за представяне на предложения по Инициативата на ЕК.

  Община Завет и Община Исперих са сред одобрените кандидати и ще могат да използват своите ваучери в продължение на 18 месеца, за да изградят инфраструктурата за безплатен достъп до безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, обществени сгради, здравни центрове, паркове, площади и други места от обществен интерес, като създадат Wi-Fi hotspot.

  Гражданите ще могат да използват точките за достъп в рамките на Инициативата на ЕК за времеви период от 3 години, след което бенефициентите се ангажират да поддържат оборудването за още три години.

  Те са поканени да подпишат споразумение за отпускане на безвъзмездни средства с Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) в Portal WiFi4EU.

  От България по тази покана са кандидатствали 215 общини, а от цяла Европа повече от 13 000 общини. След оценка на заявленията от INEA – изпълнителната агенция на Комисията, която отговаря за въвеждането на WiFi4EU, печелившите общини от България са 113 от общо 2800 общини, спечелили в Европа въз основа на принципа „първи предложил – първи обслужен“.

  Общините, които не бяха класирани по време на първата покана, могат да се включат в надпреварата отново. Второ подаване на документи по инициативата ще има в началото на 2019 г.