дом Новини Кризата с водата в Кубрат се размина

  Кризата с водата в Кубрат се размина

  0
  ДЯЛ

  Кризата с водоснабдяването в Кубрат грозяща 20 хиляди домакинства, се размина. С една година (до края на 2019г.) ще бъде разсрочен дългът от над 3 млн. лв., натрупан от ВиК „Меден кладенец“ в Кубрат към доставчика на ток Енерго-Про. Това стана ясно след като днес на извънредна сесия бе постигнато споразумение между енергийното дружество и общината за поемане на дълга и бе даден мандат на кмета за изтегляне на дългосрочен заем от 2,7 млн. лв., с който да се покрият задълженията, които са натрупани в периода от септември 2014 г. до ноември т.г., като първо предложението да бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет.

  Кметът на Община Кубрат Алкин Неби призна, че натоварването на бюджета с дългосрочен заем ще влоши финаносовото състояние на общината за години напред. По негови данни общинското дружество ВиК „Меден кладенец“ има несъбрани вземания за вода от над 1 млн. лв., като близо 800 хил. от неплатените сметки за вода са на фирми. Некоректните юридически лица, дължащи големи сметки за вода, са били дадени на частен съдебен изпълнител от Енерго-Про, допълни градоначалникът.

  Тепърва ще се установява техният брой и сумата, която трябва да платят. Днес беше последният срок, който Енерго-Про даде на община Кубрат за постигане на споразумение по плащането на дълга.

  Управителните съвети на ЕНЕРГО-ПРО Варна и ЕНЕРГО-ПРО Продажби изразяват благодарност за конструктивните преговори и финализирането на споразумението към кмета на град Кубрат Алкин Неби, председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, управителя на ВиК „Меден кладенец“ Юзджан Алиев.

  Разбирането, подкрепата и съдействието на ангажираните държавни институции КЕВР, Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС също се оказаха ключови фактори за успешното решаване на критичната ситуация и предотвратяването на опасността жителите на Кубрат и още 17 населени места да останат без вода.