дом Новини Ученици, директори, представители на институции и родители се запознаха и дискутираха проблема...

  Ученици, директори, представители на институции и родители се запознаха и дискутираха проблема с трафика на хора

  0
  ДЯЛ

  Вчера по покана на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община Разград гостува Александър Киров – PRмениджър на Международната неправителствена организация „А21”-гр. София, бореща се с трафика на хора по цял свят. В залата на Общински съвет-Разград се проведоха две срещи, които лично откри зам.-кметът Ердинч Хасанов. Ученици от гимназиите в Разград, директори на училища, представители на различни институции и родители се запознаха с видовете трафик на хора, с формите на човешка експлоатация, как да се предпазят и къде да сигнализират или получат повече информация.

  По време на срещите бяхя изяснени актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора с цел трудова или сексуална експлоатация, както и с т.нар. „Loverboy“ модел. Статистиката сочи, че България заема челни позиции като източник на жертви на трафика на хора (робството на 21-и век)в Европейския съюз. Трафикът е скрито престъпление срещу човечеството. Това е социален проблем дълго преди да стане криминален.

  Попадането в трудова или телесна експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции – посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

  В повечето случаи хората стават жертви поради липса на алтернативи за работа и доходи в следствие на ниско ниво на образование, кариерно развитие и възможности за препитание. Работата в чужбина е най-честият начин за трафик. За живеещите в малките и отдалечени населени места рискът е все по-голям. Начините за справяне с проблема е информираността, превенцията и добрата социална и образователна политика.

  Всички присъстващи на получиха специализирана информационна брошура, на която е посочена националната телефонна линия срещу трафика на хора: 00 359 800 20 100, на която всеки може за позвъни и да потърси помощ, дори и ако е извън България. Номерът е денонощен, безплатен както за страната, така и в Европейския съюз, като е напълно анонимен.

  Чрез осъществяване на подобни дискусии се цели да се насочи вниманието върху измамните обещания за бързи пари в чужбина и предложенията за високо заплащане срещу нискоквалифициран труд, които впоследствие могат да станат причина за превръщането им в жертви на експлоатация.

  През последните 5 години А21 инвестира усилия в това да образова млади хора по темата за превенция на трафика на хора. В Разград те се срещнаха с над 70 ученици от различни училища на възраст 14-18 г и повече от 30 представители на училища, различни институции и родители.