дом Новини Откриха официално рехабилитирания участък от пътя Търговище – Разград

  Откриха официално рехабилитирания участък от пътя Търговище – Разград

  0
  ДЯЛ

  Днес откриха официално рехабилитирания близо 21-километров участък от пътя Търговище – Разград. На церемонията присъстваха заместник областните управители на област Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, информират от Областна администрация-Разград.

  „Това е много добре свършена работа и едно изпълнено обещание, зад което стои трудът на много хора и организации – МРРБ, АПИ, фирмата-изпълнител“ – каза г-жа Црънгалова.

  „Продължаваме да променяме облика на област Разград. Апелирам към водачите да шофират разумно по обновения път!“ – допълни още тя.

  Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов заяви, че АПИ ще продължи да използва всички възможности по оперативни програми за подобряване на инфраструктурата в България. Той прогнозира, че с въвеждането на тол системата значително ще се увеличи бюджетът за ремонтиране на пътища.
  Рехабилитираният участък бе благословен от духовни лица от две религии – православният свещеник отец Дмитрий Терзи и имам Шакир Ахмедчиков.

  На откриването присъстваха още: областният управител на Търговище Митко Стайков, кметовете на Разград д-р Валентин Василев, на Търговище Дарин Димитров, на Лозница Севгин Шукри, на Трапище Айтен Исмаилова, представители на населените места, през които минава ремонтираният път.
  Участъкът от път II-49 Търговище – Разград е в лот 13 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която се съфинансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Второкласният път е основна транспортна връзка за областите Търговище, Разград и Силистра.

  През юли т. г. приключи ремонтът на още 10 км от същия път между Кубрат и Тутракан, на територията на област Силистра. С успешното изпълнение на двата проекта тази година са ремонтирани общо 31 км и са инвестирани близо 20 млн. лв., каза при официалното откриване на отсечката председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. С рехабилитацията на отсечката се повишава безопасността при пътуване и се подобрят връзките с път I-2 Русе – Разград, път I-4 Търговище – Шумен, път II-21 Русе – Силистра, път ІІ-51 Попово – Лозница и ІІ-23 Русе – Кубрат – Исперих, както и с Дунав мост при Русе.
  Основна задача в работата на АПИ през 2019 г. е въвеждането на електронната винетка от 1 януари и на тол системата за превозните средства над 3,5 тона от 16 август. Успешното им внедряване ще увеличи средствата, които през следващите години ще бъдат влагани в изграждането на нова и поддържането на съществуващата републиканска мрежа, каза инж. Глосов. Той подчерта, че реално финансовият ефект от системата ще се усети през 2020 г., тъй като през следващата година тол системата ще работи 4 месеца и половина. Част от ресурса ще бъде вложен в подобряване състоянието на второкласната и третокласната мрежа, заяви инж Глосов.
  Основно ремонтираният участък в лот 13, който днес беше открит, е на територията на област Разград. Той започва преди кръстовището с път ІІ-51 Попово – Лозница и завършва при входа на Разград, като преминава през селата Трапище и Манастирско. Напълно е подменена пътната настилка и е подобрено отводняването. Положена е нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ремонтирани са 4-те кръстовища за селата Тръбач, Сейдол, Синя вода, за Градина и Островче. Изградена е колекторна система и бетонови бордюри в с. Трапище, подменени са бордюрите в с. Манастирско. За повишаване на безопасността на движение на пешеходците в двете села са изградени повдигнати пешеходни пътеки.
  Подобряването на състоянието на второкласния път II-49 е сред приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Освен рехабилитираните 31 км по ОПРР, включени в лот 13 и лот 14, през тази и миналата година със средства от бюджета на агенцията са ремонтирани още 9 км между разклона за с. Бисерци и границата със съседната област Силистра. На участъка е положен неплътен асфалтобетон и пътят вече е в добро състояние. За отсечката между селата Топчии и Каменово в област Разград, с дължина 9 км, в момента се изработва технологичен проект. Въз основа на него предстои ремонт и на този участък през следващия строителен сезон.
  Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 13 е „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. Стойността на договора е 14 730 557,56 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест-инженеринг” АД. Техният договор е за 360 423,60 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт – 22“ ООД. Договорът им е за 9 949,50 лв. с ДДС.
  Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0012 Лот 13 ,,Път II-49 Търговище – Разград от км 9+800 до км 11+832,85 и от км 11+942,87 до км 30+658,87, с обща дължина 20,749 км, област Разград“ е 15 357 826,67 лв. с ДДС. Съфинансирането от Европейския съюз е 85% – 12 999 821,96 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% – 2 294 086,23 лв. с ДДС, а собственият принос е 63 918,48 лв. с ДДС.