дом Новини Ало мафията на ход с нова схема, опитаха да я прокарат на...

  Ало мафията на ход с нова схема, опитаха да я прокарат на разградчанин

  0
  ДЯЛ

  Телефонните измамници се опитват да прокарат нова схема, като стават все по изобретателни. В случая, представяйки се за онлайн сайт, търсят потвърждение за направена поръчка, споделя за Лудогорие НЮЗ разградчанинът, който за щастие още в първия момент се усъмнил, че се опитват да го въведат в заблуждение, преди да се превърне в поредната жертва на ало мафията.

  С следобедните часове той получава обаждане от частен номер от жена, която без да се представи започва да обеснява, че е направена онлайн поръчка от сайт (с фалшиво име) за пахосмукачка на стойност 400 лева, която трябва да бъде потвърдена. Мъжът веднага отговоря, че има грешка и не е извършвал подобна поръчка. Без да му позволи да се доизкаже обаче, жената започва да го убеждава, че няма как да е грешка, защото мобилният му номер е даден за контакт. За да изглежда по-достоверво, въпросната представителка на онлайн фирмата, учудено питала дали наистина никога не е посещавал сайтът им.

  Докато мъжът обяснава, че не е заявявал продукт от интернет и я моли да назове името му щом телефонът е посочен за връзка, жената продължава настоятелно да го убеждава и се опитва да го накара да потвърди поръчката за прахосмукачката, като започва да диктува номер на дебитна карта, който той трябва да свери.

  Вече изнерен, мъжът импулсивно отговаря, че не притежава дебитна карта, поради което няма как да е поръчвал нищо онлайн. Узнавайки това жената мигновено прекратява разговора.

  По какъв начин измамниците са имали намерение да реализират измамата, заради ненадейно приключилия разговор не е ясно. Едната от възможностите е тя да се реализира чрез онлайн плащане до мнимия сайт, ако жертвата потвърди поръчката и реализира такава или склони да си закупи въпросния уред. Така парите могат да постъпят в нечия сметка и доставка въобще да не бъде направена. Не се изключва и вариантът, след като измамниците притежават номера на дебитната карта, потенциалната жертва да бъде въведена в заблуждение от тях и да им предостави трицифрения код, който се съдържа на гърба им. С него те могат да извършват онлайн плащания, ако те не са защитени с допълнителен SMS или друг код. Така само за минути измамниците могат да изчерпят наличността й.