дом Новини МВР алармира за опасност от възникване на пожари!

  МВР алармира за опасност от възникване на пожари!

  0
  ДЯЛ

  С понижаване на средните денонощни температури и необходимостта от отопление на сградите през есенно-зимния сезон, значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари, приоритетно в бита и обществения сектор, което ни дава основателна причина да се замислим:

  – за изправността на системите и уредите ни за отопление през зимата;

  – за мерки, които могат да бъдат взети с цел превенция на подобен род инциденти;

  – за вниманието, от което се нуждаят и изискват средствата ни за отопление.

  От 01.11.2017 г. до 31.03.2018 г. в Разградска област са настъпили 68 пожара. 37 от тях са били с материални загуби, останалите – без значителни щети, предимно в коминни тела, информират от ОД на МВР-Разград. През миналия отоплителен сезон са загинали 2-ма души, един е пострадал. Пожарите с жертви са станали на 10 и 15 март 2018 година, съответно в Разград и село Осенец. Третият случай е на пострадала жена на 3 декември 2017 година в село Юпер.

  Статистиката сочи, че е редно да се замислим дали не можем да обърнем малко повече внимание на възрастните и самотни съседи и роднини – да ги навестим, да проверим отоплителните им уреди, да им помогнем с избора на такива, да поговорим с тях за опасностите и да изострим вниманието им към рисковите ситуации.

  Особено внимание трябва да се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли.