дом Новини Безплатни прегледи от специалист хематолог в Разград

  Безплатни прегледи от специалист хематолог в Разград

  0
  ДЯЛ

  Национална кампания „Попитайте хематолога“ ще се проведе в Разград на 20 ноември (вторник), съобщиха организаторите. Ас. д-р Мерлин Ефраим от Клиниката по хематология в УМБАЛ „Св. Марина“–Варна ще преглежда и консултира безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване. Целта на кампанията е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове. Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове.
  Личните лекари в Разград вече са информирани как да включат пациентите си в програмата и вече има записани за консултацията.

  Злокачествените заболявания на кръвта се срещат по-често в развитите страни и причините са заложени в няколко доказани рискови фактори – излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, наднормено тегло и придържане към различни диети, имплантологично лечение. Те оказват влияние върху разпространието на онкохематологичните заболявания, които условно могат да се разделят на две големи групи – лимфоми и левкемии. Същественото, което е характерно и за двете групи обаче се крие във факта, че благодарение на прогреса в науката, и при лимфомите, и при левкемиите преживяемостта се увеличава значително и далеч надхвърля 5-годишната граница, която в онкохематологията е приета като стандартна граница за излекуване, а смъртността рязко намалява. Основен рисков фактор е възрастта. Пълна кръвна картина, направена веднъж годишно, би спомогнала за ранното откриване на подобно заболяване, което е в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените. Ако тя показва отклонения, можете да се обърнете за своевременно проследяване към личния си лекар или към специалист-хематолог.

  Кампанията се организира съвместно с Българското медицинско сдружение по хематология и с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове в страната, Регионалната здравна инспекция и община Разград.