дом Новини Четвърти опит за телефонна измама в Разград! МВР предупреждава: По никакъв повод...

  Четвърти опит за телефонна измама в Разград! МВР предупреждава: По никакъв повод не давайте пари и ценности на непознати, потърсили ви по телефона!

  0
  ДЯЛ

  Четвърти опит за телефонна измама е регистриран в Разград през последните няколко дни. Наложило се полицейски служители да разбият врата на апартамент в ж.к. „Орел“, за да се уверят близките, че роднината им не е пострадал. В другите три опита е приложена познатата схема, че потърпевшите помагат да полицията да залавя измамници.

  Възрастните хора продължават да се заблуждават по време на телефонни обаждания, че съдействат на полицията и да дават пари на непознати хора. Въпреки постоянните призиви за повишено внимание към телефонни обаждания с искане на пари, те са повярвали на чутото в слушалката, разделяйки се със значителни парични суми.

  Има строго определени начини, по които един полицейски служител може да се легитимира като такъв и в тях не се включва възможността „по телефона”.

  Важни съвети към гражданите – как да прекъснем телефонната измама:
  1) При получаване на телефонно обаждане, което гласи, че: близък е пострадал или болен и се нуждае от лечение; имаме да получаваме колет със скъпи вещи от чужбина или друг подобен сценарий, ТЕЛЕФОНЪТ незабавно трябва да бъде затворен и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията да е все още заета от измамниците. Прекъснете връзката, изключвайки телефона от розетката!
  2) Не се доверявайте на лица от телефонни позвънявания – не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или телефонен номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки на непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка;
  3) Първата реакция при попадане в подобна схема – ПОЗВЪНЯВАНЕ на БЛИЗКИТЕ! ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ с посочените за потърпевши в разигравaния сценарий. Пазенето на тайна (често това е условие) е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО и трябва да е сигурен знак, че се касае за ИЗМАМА.
  4) По телефона не бихте могли да пострадате – ако затворите слушалката или в директния разговор с измамника изречете, че това е измамна схема.
  5) Позвънете на вратата на близък съсед и от неговия телефон се опитайте да позвъните на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.
  6) При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се обърнете към най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.
  7) Не се доверявайте лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени.
  Периодично да си припомняме за съществуването на тази опасност и да не забравяме , че:
  СМЕ В БЕЗОПАСНОСТ при разговорите по телефона!
  По-добре е ДА ЗАТВОРИМ и ДА ПРЕКЪСНЕМ разговора, отколкото да слушаме лъжовната информация!
  Преди да дадем каквато и да било сума пари, трябва ДА СЕ СВЪРЖЕМ задължително с БЛИЗКИТЕ СИ!