дом Новини Тиквендюл в кубратското село Юпер

    Тиквендюл в кубратското село Юпер

    0
    ДЯЛ

    За втори път в кубратското село Юпер се проведе празник на дюлята и тиквата. Той бе организиран от НЧ „Напредък – Юпер 1915“, със съдействието на община Кубрат и премина под надслов „Есенно кулинарно вдъхновение с много ароматни и цветни спомени“.

    Сред официалните гости на празника бяха главният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, кметът на община Кубрат Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, общинските съветници в общинския съвет – Кубрат Душка Петрова и Нурджихан Арифова, старши експертът в РЕКИЦ „Читалища“ Даниела Петрова, Надежда Радославова и Мариян Иванов, кметът на с. Юпер Петър Петров.
    Празникът бе открит от председателят на читалищното настоятелство в Юпер Росица Минчева. С приветствие към присъстващите се обърна кметът на Кубрат Алкин Неби.

    С различни кулинарни изкушения се представиха 8 групи от читалища и пенсионерски клубове от три области – Разград, Русе и Силистра. Това са групите към читалищата в Юпер, Божурово, Медовене и Беловец и към пенсионерските клубове „Добруджанка“ – с. Старо село, общ. Тутракан, обл. Силистра, „Романтика“ – с. Юпер, „Здравец“ – Русе и „Зора“ – с. Звънарци.

    В рамките на празника се проведе и конкурс за най-добри ястия от дюля и тиква. Категориите бяха: салати и ордьоври, супи, основни ястия, десерти и тестени изделия, напитки, кулинарни вкусотии от двата плода заедно. Имаше и награди за най-нестандартна и причудлива форма на тиква, арт-аранжировка на тиква или дюля, етновизия на трапезата. Сред най-оригиналните бяха: супа и салата от тиква, кавърма в тиква, пълнени дюли с пилешко месо, тиквени кюфтета, крем-карамел и рачел от тиква, дюлева ракия и много други. Всички присъстващи имаха възможност да ги опитат.

    Журито бе с председател Здравко Вутов – началник на отдел „ПКТО“ в община Кубрат и членове – Ваня Генова – кулинар и Димитър Атанасов – художник. То присъди голямата награда на група „Настроение“ при читалището в Юпер, която имаше най-много призове в отделните категории. Раздадени бяха още дипломи за призьорите, грамоти за всички участници, предметни и парични награди.
    Имаше и художествена програма от самодейци към читалищата. А накрая се извиха кръшни български хора от участници и публика.