дом Новини Подготовка за зимата, 87 машини ще почистват пътищата на Лудогорието

  Подготовка за зимата, 87 машини ще почистват пътищата на Лудогорието

  0
  ДЯЛ

  Заместник областният управител на област Разград Нурие Црънгалова откри и ръководи заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии днес, информират от Областна администрация-Разград. Тема на заседанието бяха предприетите превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка през сезон 2018-2019 г.

  Първи готовността си за зимата докладваха представителите на седемте общини в област Разград. По тяхна информация вече имат договори с фирми за снегопочистване или са в процес на подписване или удължаване на подобни контракти. Осигурени са горива за учебните заведения, в различни проценти – между 60 и 90% – и населението е снабдено с дърва. Тъй като част от снегопочистващите фирми освен на общинските шосета са ангажирани и с почистването на републиканската пътна мрежа на заседанието бе обсъдена възможността за проверки относно дублиране на техниката, инспекциите ще извършат Областно пътно управление и ОДМВР-Разград. Местните управи имат готовност и за настаняване на бедстващи при усложнена пътна обстановка.

  Директорът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев информира, че договорът за почистване на републиканската пътна мрежа с консорциум „ТПР Разград 2014“ изтича на 1 декември, тече процедура за нов изпълнител, но тъй като тя няма да приключи до тази дата, предстои анексиране на настоящия договор. Инж. Янев съобщи, че през целия зимен сезон ще бъде затворен участъкът от село Голям извор до разклона за село Черковна, а по пътя Разград – Търговище ще има ограничения на скоростта поради неприключилия ремонт в отсечката.

  87 са машините, които ще почистват пътищата на Лудогорието през тази зима, минимумът е 84. Част от материалите за поддържане на пътната мрежа са в наличност, останалите – в процес на доставка – обясни още Янев.
  Готовността си за зимната обстановка отчетоха още представители на: ОДМВР-Разград, РЗИ, ЦСМП, „Електроразпределение-Север“, ЕСО-Преносна мрежа, „Водоснабдяване-Дунав“.
  Заседанието завърши с пожелание да не се налага да се прилагат неотложни мерки при сложни метеорологични условия.