дом Новини Деца със специфични потребности от ЦОСП-Кубрат посетиха полицията

  Деца със специфични потребности от ЦОСП-Кубрат посетиха полицията

  0
  ДЯЛ

  Началникът на РУ-Кубрат главен инспектор Ивайло Йорданов отвори вратите на полицейското управление за деца със специфични потребности от ЦОСП-Кубрат. В открит разговор с учениците той ги запозна с тежката и отговорна професия „полицай”. Децата имаха възможност да разгледат специалните автомобили, с които работят полицаите и сами да пуснат светлинните и звукови сигнали. По-късно старши инспектор Генади Георгиев показа на любопитните гости помещенията за задържане на провинени граждани, т.нар. арест. В специална беседа на достъпен език на децата бе разказано и за стаята, където се задържат непълнолетни правонарушители – техни връстници.

  Домакинът на събитието сподели, че подобни срещи са полезни за подрастващите – преживявайки реалната атмосфера и срещите с униформени те изграждат реална преценка за хората в униформа и избягват стереотипа „ако не слушаш, ще те дам на полицая“. В допълнение, д-р Н.Карагьозова сподели, че „превенцията е най-ефективният метод и трябва да има своето място в различни образователни политики”.

  Идеята за посещението в полицията е на ръководителката в ЦОСП-Кубрат Нина Арсова. До сега възпитаниците на центъра са посетили местния музей и библиотеката. Предстоят и други срещи.

  Преди седмица същата група гостува на д-р Карагьозова в „Час по щастие“ в общинската администрация по инициатива на техния възпитател Нина Арсова. Социалният педагог е заложила в дните, определени за разходка, да запознава учениците с различни институции и специалистите, работещи в тях.