дом Новини Започна записването за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици

  Започна записването за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици

  0
  ДЯЛ

  Започна регистрацията за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици, която ще се проведе от октомври 2018 до май 2019 година. Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите хора, към насърчаване на тяхната любознателност и интерес към статистиката и нейната роля в живота на обществото.

  Началото беше поставено през октомври 2017 г., когато Евростат и 11 национални статистически института стартираха съвместно първата Европейска олимпиада по статистика за ученици. В нея участваха над 11 000 ученици на възраст от 14 до 18 години. Те трябваше да решават статистически задачи, да търсят данни, да изготвят статистически анализи.

  Съгласно регламента и тази година олимпиадата ще се проведе в два кръга – национален и европейски, с две категории ученици от средното образование: ученици от Х – ХII клас и ученици от VIII – IX клас. Състезанието ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. На отличилите се отбори ще бъдат раздадени награди, а победителите в двете категории от националния кръг ще представят страната ни на европейския кръг.

  Можете да се регистрирате за участие и да намерите допълнителна информация на сайта на ЕОС: https://www.nsi.bg/esc2019/.