дом Новини От понеделник стартира битката за „Кмет на годината“

От понеделник стартира битката за „Кмет на годината“

0
SHARE

От понеделник ( 22 октомври) се дава началото на авторитетната надпревара „Кмет на годината”, чрез която се оценява работата на кметовете, както и доколко общините успяват да се превърнат в средище и изразител на гражданската отговорност и потенциал на нацията. Битка се организира за шеста поредна година, като в тазгодишното издание съревнованието ще бъде в 10 категории.

Градоначалниците на България ще бъдат отличени в 10 категории:

1. Кмет на годината – Приз за цялостна дейност на кмета през годината във всички сфери на работа на ръководената от него/нея местна администрация.

2. Кмет на гражданите – Приз за кмета, който с работата си е най-близо до гражданите с бързина на реакция на проблемите и решаването им.

3. Паркове и екотранспорт – Приз за опазване и разширяване на зелените системи и превръщането им в любимо място за отдих.

4. Развитие на туризма, култура, фестивали и традиции – Приз за развитието на общини като атрактивна туристическа дестинация с множество инициативи в различни посоки.

5. Спорт и младежки политики – Приз за спортни площадки и зали за насърчаване на развитието на любителския и професионален спорт.

6. Иновации в образование – Приз за усилия за внедряване на иновации в образованието на децата.

7. Инвестиции и работни места – Приз за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места.

8. Видеонаблюдение и сигурност – Приз за общините, които въвеждат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и гостите на града. С комплексното използване на новите технологии общините използват видеонаблюдението за по-добро орзанизиране на трафика и местата за паркиране в градовете.

9. Ин витро програми – Приз за заделените средства и разширяване на програми за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

10. Smart City – Приз за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи.

Престижният конкурс с онлайн гласуване ще приключи на 13 ноември т.г., а победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК. Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.

Стотици хиляди граждани дават оценка на работата на кметовете си и така насърчават местните администрации да разработват повече проекти, за да превърнат градовете в удобно и по-привлекателно място за живеене.

Всеки, който желае да подкрепи своя кмет и своята община, може да даде вота си от компютъра, телефона или таблета си в специалната платформа kmetnagodinata.bg от 22 октомври 2018 г..