дом Новини „Четвърта работна среща – Език, култура, изкуство и НПО“ в РАЗГРАД

  „Четвърта работна среща – Език, култура, изкуство и НПО“ в РАЗГРАД

  0
  ДЯЛ

  На 13 октомври в х-л „Картон“ Разград се проведе „Четвърта работна среща – Език, култура, изкуство и НПО“, организирана под патронажа на Зам.-председателя на Алианса на либералите и демократите за Европа и евродепутат- Илхан Кючюк.

  Домакин на националното събитие бе Читалище Делиорман. На срещата взеха участие над 90 видни културни дейци, представители на читалища, НПО и гости от цялата страна и Косово. Гости на работната среща, организирана от евродепутата и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк бяха зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, народните представители Ихсан Хаккъ, д-р Хасан Адемов, Бюрхан Абазов и Имрен Мехмедова и областния председстел на ДПС Разград Севгин Шукри.

  Интензивната програма протече в два панела, като първият бе „Съхранение и разпространение на турското културно наследство на територията на Република България“, а вторият панел „Обучението по майчин език в България и Косово“ .  Въпросите, които се дискутираха бяха за народните читалища, работещи предимно с турския етнос, ролята на ЕС и поледа на младото поколение към читалищната дейност, танцът „Семах“ в културата на алевиите в България, проучвания и анализи за обучението на майчиния език.

  По време на срещата изненадващо се появи и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който вземайки думата  поздрави участниците и подчерта, че ролята за изучаването на майчиния език трябва да бъде както в семействата, така и в училищата. Лидерът на ДПС заяви:  „За да съхраним идентичността и достойнството си трябва да сме силни, а за да сме силни трябва да сме единни. По този начин можем да бъдем полезни на държавата.“

  Четвъртата работна среща, организирана с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа, приключи с разгорещени дебати между присъстващите участници. Поредицата от работни срещи са стартирали в София, след което продължили в Русе, Кърджали и сега в Разград, научи Лудогорие Нюз. Следващата работна среща да бъде в Плевен, пожела един от присъстващите.

  На следващият ден участниците се включиха в културна програма, подготвена от домакините, като разгледаха невероятната изложба и интерактивната експозиция в Археологическия резерват „Абритус“ и Джамията „Ибрахим паша“.