дом Новини Делиорман се включи в Европейската седмица на програмирането

  Делиорман се включи в Европейската седмица на програмирането

  2
  ДЯЛ

  В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕ В РАЗГРАД СЕ ПРОВЕДЕ БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ДЕЦА И СЕМИНАР ИНТЕРНЕТ НА НЕЩАТА

  Разград за първи път се включи в инициативата Европейска седмица на програмирането EU Code Week и е едно от 29-те селища в България, които реализират събития в България.

  По време на Европейската седмица на програмирането в НЧ „Делиорман“ в Разград се проведоха редица дейности – по повод инициативата „Запознайте се и програмирайте“ като на 09.10.2018 от 16:30ч-18:30ч. семинар на тема „Интернет на нещата“ (Internet of Thinks – IoT), занимателна викторина и интерактивни компютърни игри с награди , на 10.10.2018г от 16:30ч. до 18:30ч. курс по програмиране на Scratch, както и предизвикателството всеки да програмира своя игра на Ѕсrаtсh за конкурс с награди за най-добрите.

  Безплатният семинар на тема „Интернет на нещата“ (Internet of Thinks – IoT) събра деца и младежи между 8 и 24-годишна възраст, любопитни да научат повече за новите технологии.

  Интернет на нещата (познат и като Интернет на вещите – за комуникация чрез електронни устройства помежду им или с външна среда), вече променя живота ни в много аспекти – от трансформирането на голям брой дейности до начина, по който шофираме и управляваме домовете си.

  Лекторът инж. Христо Терзиев – магистър Информатика и информационни технологии, чрез интерактивен семинар и презентация повдигна завесата на IoT бъдещето с темите – Къде е мястото на Интернет на нещата (IoT) в съвременния живот, как IoT може да бъде средство за създаване на устойчива градска среда, какви са тенденциите и какво да очакваме в близко бъдеще.

  IoT безспорно е от огромен интерес. Концепцията на „Интернет на нещата“ разглежда организацията на компютърни мрежи, свързващи отделни физически обекти, като двигател за трансформация на икономическите и обществени процеси, така че частично или изцяло да се изключи необходимостта от участие на човек. Очаква се до края на 2025 г. да съществуват приблизително 70 милиарда IoT устройства, което значи, че все още сме в самото начало на промените, които тази технология ще донесе в живота ни. Живеем в дигитален свят и това налага нуждата от иновативни решения, отбеляза инж. Христо Терзиев.

  Образователната програма продължи със забавна викторина. Интересът беше голям и заради наградите, които се раздаваха за всеки верен отговор.

  След това децата се разделиха на два отбора и премериха сили в поредица интерактивни игри. Най-талантливите от участниците получиха специални награди, а за всички деца имаше най-различни лакомства.

  Всеки от учениците взе и Сертификат за участие в семинара „Интернет на нещата“ и Грамоти за първите три призови места с награди, за най- активно взели участие на семинара.

  Второто събитие в рамките на инициативата Европейска седмица на програмирането EU Code Week в НЧ „Делиорман“ в Разград бе безплатното обучение „Scratch Програмиране за деца“.

  Много деца между 8 и 18-годишна възраст с интерес се включиха в курса по програмиране и се запознаха със Scratch. Scratch е инструмент за визуално програмиране, с който вместо да пишат дълги редове код, децата подреждат команди като пъзел, за да създават анимации, интерактивни игри и разказват истории.

  Инж. Христо Терзиев, обучаващ преподавател в курса по програмиране на Scratch, запозна учениците с дизайна и възможностите на средата. С наученото те лесно усвоиха принципите на визуалното програмиране. Децата истински се забавляваха, защото имаха възможност да „управляват“ изображения, звуци и анимация. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като така обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

  Програмирането на Scratch продължи с реализиране на собствена компютърна игра футбол. Учениците трябваше да изработят интересна и забавна игра, в която има различни препятствия и променливи. Всяка игра се тества от жури и се излъчиха най-добрите три игри, а създателите им получиха специални награди.

  Отново имаше лакомства за всички участици, като всеки получи и Сертификат за обучение в Курса по програмиране на Scratch. Първите три призови места взеха Диляра, Любо и Фани.

  Събитията се осъществяват благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата има за цел да подпомогне адаптацията на младите хора към утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към програмирането и като предостави възможности да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор.

  Всички снимки от инициативите са качени на фейсбукт профилната страница на НЧ Делиорман 2014г.