дом Новини Служебните бележки за доходите отпадат от догодина

  Служебните бележки за доходите отпадат от догодина

  0
  ДЯЛ

  При плащането на данъка върху доходите за 2019 г. гражданите няма да се налага да представят служебни бележки от работодателите си.

  Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица одобри днес правителството и ще предложи за одобрение в Народното събрание.

  Това означава, че хартиеният документ няма да се иска през 2020 г., когато се плащат данъците за преходната. Вместо това работодателите и платците на доходи ще предоставят информацията към данъчната администрация.

  Целта на промяната е автоматичното зареждане на цялата информация в образците на годишните данъчни декларации на лицата. Със законопроекта се предлага преминаване изцяло към подаване по електронен път на справки и декларации от самоосигуряващите се лица.

  С друго изменение се предлага преминаване към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, както и увеличение на стойността на необлагаемите награди и предметни печалби на до 100 лв., информират от правителствената пресслужба.