дом Новини По повод Европейска седмица на програмирането НЧ „Делиорман“ Разград организира...

По повод Европейска седмица на програмирането НЧ „Делиорман“ Разград организира инициатива „Запознайте се и програмирайте“

0
SHARE

По повод Европейска седмица на програмирането на 09 и 10 октомври в НЧ „Делиорман“ в Разград предстои инициативата „Запознайте се и програмирайте“ за начинаещи

По време на Европейската седмица на програмирането в НЧ „Делиорман“ в Разград започва инициативата „Запознайте се и програмирайте“ със семинар на тема  „Интернет на нещата“ и събитието „Scratch Програмиране  за деца“

Интернет на нещата е начин на взаимодействие с глобалната мрежа,
той е възможността да свързваме различни устройства чрез интернет, от където и да ги управляваме.

Децата ще се запознаят и със Scratch.  Scratch е инструмент за визуално програмиране, с който вместо да пишат дълги редове код, децата подреждат команди като пъзел, за да създават игри. Подходящ за начинаещи.

Семинарът“Интернет на нещата“ ще се проведе 9-ти октомври от 16:30ч. до 18:30ч. в град Разград, бул.България 21П, ет.1, пом.№5. Семинарът е подходящ за деца между 8 и 18 годишна възраст и е напълно безплатно.

Събитието „Scratch. Програмиране за деца“,  ще се проведе на 10-ти октомври от 16:30ч. до 18:30ч., в град Разград, бул.България 21П, ет.1, пом.№5. Обучението е подходящо за деца между 8 и 24 годишна възраст и е напълно безплатно.

Предварителни записвания на телефон: 0889 / 415 400  или 0892/ 742 121

 На него малчуганите ще имат възможността да създадат своята първа компютърна игра и по този начин да се запознаят със света на програмирането по забавен начин.

Курса по програмиране на Scratch включва:

– Инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации;

– Идеи за игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене;

Ще има конкурс с три призови места с предметни награди.

Лектор на обучението ще бъде инж. Христо Терзиев, магистър Информатика и информационни технологии.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ има за цел да подпомогне адаптацията на младите хора към утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към програмирането и като предостави възможности да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор.

Настоящата инициатива се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.  В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен партньор на TechSoup.

През 2017 г. у нас инициативата подкрепи общо 30 вдъхновяващи инициативи в 19 населени места в страната. В резултат 1 700 деца и младежи влязоха в света на програмирането по интересен и забавен начин.

Тази година най-добрите събития имат възможност да участват в заключителна церемония в централата на SAP, Германия и да се състезават за награда в размер на 4 875 лв. Всяка една от 22-те страни, участващи в инициативата ще излъчи своите шест най-добри събития в три категории – по две събития във всяка категория.

Трите категории са: Футбол и програмиране (годишна тема), Иновации и Разнообразие. Двете събития в съответните три категории ще се определят по два начина: чрез гласуване на публиката и чрез избор на местната организация – за България това е ФРГИ.